hOmemade : Soft Shell Crab Curry

Friday 18 January 2013


"One of the very nicest things about life is the way we must regularly stop whatever it is we are doing and devote our attention to eating."
~Luciano Pavarotti~

i came from a small town in Kelantan...
my mother is from Kemaman...
i love going back to both kampung...
lots of things to eat...
lots of fun thing to do...
being together with family is priceless...

picnic is fun...
we get to cook together... eat together...
good food... heaven...

pernah makan ketam kulit lembut?
saya tak pernah...
ada depan mata pun tak makan...
sebab tak makan seafood... hehehee...
family members yang lain memang hantu seafood...
tak tahu lah kenapa penyakit makan seafood tak berjangkit...
kenapa la tak boleh nak makan...
aduhai...

kenapa panggil ketam kulit lembut?
obviously sebab kulitnya lembut...
ketam boleh dimakan keseluruhan isinya tanpa membuang kulit..
kenapa?

Kulit ketam menjadi lembut apabila ia mengalami proses bersalin kulit. Kebiasaannya ketam yang digunakan adalah jenis Ketam Nipah. Juga dikenali sebagai Ketam Bakau atau Ketam Lumpur (Mud Crab).

Tujuan bersalin kulit ialah untuk tumbesaran. Bila sampai waktunya, ketam akan bersalin kulit. Caranya, ketam akan menyerap air dengan banyak dan tisu-tisu badannya akan membengkak sehingga kulit lama tidak lagi dapat menampung lalu ia terpisah dari badan ketam. Sekali proses bersalin kulit akan membesarkan ketan sebanyak 1/3 daripada saiz asal. Kulit baru akan mengeras dan menebal dengan bantuan air garam dan mengambil masa 2-4 hari. Jika dikeluarkan daripada laut, proses itu terbantut dan kulit tidak menjadi keras. Semasa proses pengerasan selalunya ketam tidak akan makan dan akan cari tempat perlindungan daripada pemangsa. (~_~) mesti ketam2 takut masa ni... huhuuu...

nak tengok cara ketam bersalin kulit?








inilah si ketam yang lembut itu...

nak tau lebih lanjut boleh baca kat sini dan sana


back to our picnic...

my mom and dad are great in making curry...
chicken, beef, seafood...
you name it...
marvelously yummy...

call me if you wanna try them!!

\(^_^)/  always welcome to our home...

0 comments: